неделя, 22 май 2016 г.

Три неща, които са ме рестартирали

Първото бяха предприемаческите идеи и това да се бориш за нещо свое - бизнес, кауза, организация, проява на талант. Второто беше източната философия и приложната психология - будизъм, Ошо, wu wei, йога, медитация и много книги за личностно развитие. Третото беше спорт и преживявания - БиС, салса, колоездене, планини, тичане, йога. Очаквам да има и четвърто в близките години, свързано с култура и изкуства. Ще разкажа за всяко от тях + съответните линкове, които са ми въздействали много.

Предприемачеството


Всичко започна от срещите OpenCoffee във Варна. На практика там се събираха 10-тина души, които без модератор или програма си обсъждаха бизнес идеите и докъде са стигнали с реализацията им. Там се сблъсках с по-разчупеното, смело и идейно мислене, разнищвахме разни казуси. Това ме мотивира да работя усилено върху зараждащия се наш семеен бизнес, черешката на който е сайтът http://knizhen-pazar.net , който сега преработвам на RubyOnRails. Ходих на всички възможни предприемачески конференции и събития, а преди 6-7 години нямаше много. Лекторите много ми въздействаха, промениха ме. Целият този ентусиазъм, любов към работата, мечти, труд до припадък, лишения, иновации... омагьосващо е :)

Източна философия и приложна психология


Първо да кажа, че не съм привърженик на религиите и езотериката. Живеем в западен свят - всичко около нас е повлияно от западните идеи и е съвсем естествено липсващото пърченце, това, от което се нуждаем да идва от изток. Там хората от хилядолетия не са били фокусирани върху материализма и логиката, а върху хармонията и това да си спонтанен и естествен. Върху това да осъзнаваш, а не просто да знаеш на теория. Въпроси като "Кой съм аз?", "Защо дуалността и мисленето в категории може да е нещо лошо?", "Какво означава щастие?" са водещи на изток, а вече и психологията върви натам.

Книги (мога да ти ги пратя на .pdf)

  • Thich Nhat Hanh - The Heart of the Buddha's Teaching.
  • Trying Not to Try: How to Cultivate the Paradoxical Art of Spontaneity Through the Chinese Concept of Wu-Wei - В BrainPickings има хубава рецензия - https://www.brainpickings.org/2014/04/21/trying-not-to-try-slingerland/ . Дават 4-5 различни философски и практически подхода към спонтанността/съвършенството или това, което в Китай наричат wu wei. Авторът е Edward Slingerland), професор от Университета на Британска Колумбия, Канада.
  • Small is Beautiful на Ernest Friedrich Schumacher. Той е западноевропейски икономист. Книгата е в списъка на списание Times за 100-те най-влиятелни книги на ХХ век. Тя показва как нашата икономика може да се доближи до човека, а не да се свежда само до печалба. Идеите му много се доближават до източните, но приложени в икономиката, пазара на труда, организацията на фирмите, мениджмънта, ценообразуването и др. Най-известното есе в нея го има онлайн на различни езици: http://www.centerforneweconomics.org/schumacher/buddhist-economics . Който счита, че източната философия не е за него, това е добър заден вход към нея, страхотен мост между изтока и запада.
  • Торвалд Детлефсен и Д-р Рюдигер Далке - Болестта като път (първа част). Това е малко езотерично, но само малко. Добре резюмира според мен страшно много философски идеи, много добре се обясняват. Един популярен откъс от втората част на книгата има тук - "Смисълът на партньорствата в живота" - http://sh1zo.tumblr.com/post/123670018667 .
  • Ошо. Най-известните му книги не са езотерични и си струват четенето. Например тези: Courage; Maturity; Creativity; Here and Now; Intimacy. Тук има малко откъси - https://vidislava.com/2015/04/26/%D0%BE%D1%88%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0/ .

Статии

Статии за любовта

Видеота

Документални филми

  • за един вид медитация, който е променил коренно стотици затвори и хората в тях - Doing Time Doing Vipassana - Full official version - https://www.youtube.com/watch?v=WkxSyv5R1sg
  • за коренно различно устройство на обществото - вид матриархат - има го в Китай днес - The Women's Kingdom - https://www.youtube.com/watch?v=bbzG0n3shTM

Лекции за любовта

Семинари и курсове в София

  • Insight 1 (3 дни по цял ден) - набляга се на приложната психология и груповите психологически упражнения или по двойки. Хора са отказвали цигарите, сменяли са работата, развеждали са се и др. след семинара - много е въздействащо (за някои участници). Провеждат се в цял свят от около 30 години. https://www.facebook.com/insightseminarsBulgaria
  • Програма за щастие - (2 * 1/2 дни + 3 вечери) това е водещият курс на най-голямата хуманитарна организация в света - Art of Living. Има я в около 30 български града. Заплащането е символично и отива за дарения и разходи, всички са доброволци. Акцентът е върху източните практики и се обясняват идеите зад тях. Учат се дихателни техники, прави се медитация, йога, групови и по двойки упражнения като на Insight, вършат се добри дела за обществото и др. https://www.facebook.com/IzkustvotoDaZhiveesh
  • Програма за изграждане на здравословни навици - онлайн е, трае 6 месеца, всеки месец се работи върху нов навик. Можеш да се включиш в началото на някой от месеците. https://alephia.net/

Facebook групи

Не са съвсем по темата, но много смислени неща могат да се научат оттам и да се участва в ползотворни дискусии.

Спорт и преживявания

Колело


Прави транспорта част от преживяването, а не досаден детайл по пътя към нещото, на което отиваш. Не мога да го опиша с думи, по-готино е, отколкото изглежда.

Безплатни групови тренировки на открито


БиС (благотворителност и спорт) от тази година са и в София - всяка неделя сутрин, в Южния парк. Иначе във Варна ги има от 3-4 години, събират се вече между 150-400 души на тренировка - в сряда и събота сутрин. Който не вярва - има снимки и видеота във фб - https://www.facebook.com/BiSBulgaria/?fref=ts . Във Варна са 1 час тренировките - има 4 групи - начинаещи, средно-напреднали, напреднали и бегачи + група за деца + група за майки с бебета, която е в четвъртък (FitMama). Бройката участници доказва, че си струва.

Йога


Има групова йога в зала или на открито, но аз по-скоро предпочитам сам вкъщи сутринта. Уча позите от Кино - американка, популяризирала йогата по цял свят, зарежда ме с позитивна енергия. Има за напълно начинаещи. https://www.youtube.com/user/KinoYoga/playlists .


Салса


Страхотно преживяване, освен уроците 2 пъти в седмицата по 1 час, всеки петък има и салса парти, където се събират хора от всички клубове и други желаещи да танцуват. Красиво е само да гледаш множеството танцуващи двойки, скоро ще съм готов и да участвам пълноценно на дансинга.

За финал


Има и много други готини неща, казвам само тези, които съм подбрал за себе си. Надявам се да вдъхновя някого да намери своите :)

Няма коментари: