петък, 27 май 2016 г.

Електронна търговия - възможности за работа

Ще обобщим възможностите човек да започне да продава през интернет самостоятелно, използвайки онлайн платформа, собствен сайт или друг канал за продажби.

Снабдяване със стоки


Безналична търговия (drop shipping)


При обикновената търговия първо се купуват стоки (обикновено на едро) и след това се търсят клиенти. При безналичната първо се намира клиент, той плаща и след това се купува само онова, което е поръчал (обикновено на дребно).

При класическата безналична търговия се правят споразумения със складове или производители. Често това значи предварително закупуване на едро, но това се прави само когато клиентите са сигурни - вече са платили или практиката показва, че ще ги намериш. Избягва се складиране, пакетиране и др. - по възможност се извършват от доставчика. Печалбите от продаден артикул са значително по-големи от втория вид дропшипинг.

Вторият, подходящ за начинаещи вид безналична търговия се нарича търговски арбитраж. При него закупуваме стоката на дребно от друг търговец. Конкуренцията е по-голяма и печалбите от 1 продукт са минимални.

За повече информация

Стоки втора употреба


За начало продайте всичко излишно вкъщи. Регистрирайте се само в най-голямата онлайн платформа за съответния тип стоки. Няма смисъл от собствен сайт, фейсбук страница и др., защото сте твърде малки, за да пробиете самостоятелно. Но качени на най-голямата платформа за търговия - вие се приравнявате в много по-голяма степен до големите търговци.

Примери за най-големи онлайн платформи за търговия:

Книги

Предимства при продажба на книги:
  • Могат да се закупят на ниски цени от порядъка на 10-50 ст. на книга. И една част от тях да се продадат на цени от 10-50 лв.
  • С времето не губят стойността си, а стават по-скъпи.
  • Не изискват грижи, а могат да издържат десетки години.
  • Не са тежки, обемни или чупливи.
Недостатъци при продажба на книги:
  • Нужно е сухо, проветриво, закрито, защитено от гризачи място за съхранение. С времето то ще се запълни и трябва да има възможност за наемане на ново.
  • Важно е да бъдат добре подредени. Обикновено се спазва реда на въвеждане в сайта, като се поставят разделители спрямо номера (id), който книгата е получила в сайта.
  • Важно е постоянно да се купуват и въвеждат книги в сайта, защото сайтовете подреждат книгите по най-нововъведени.
  • Ценообразуването е изкуство.
Закупуване на евтини книги:
  • Пунктове за вторични суровини. Всеки месец се изхвърлят домашни библиотеки. Понякога книгите се отделят от хартията предварително, но понякога се налага човек сам да търси книги сред събраната хартия и картон. Цените са в стотинки, на килограм или на бройка, по договорка.
  • Пускане на обяви за изкупуване на книги. Желаещите обикновено си продават жилището или се местят, затова искат за няколко дни да продадат цялата си домашна библиотека. Цените отново са в стотинки.

Нови артикули


Афилиейт програми


Вече не работят така успешно, защото гугъл поставя първоизточника на стоките най-отпред.

Multi Level Marketing (MLM)


Тук са нужни много умения в сферата на продажбите.

Няма коментари: